Payday Loans
Domov Aktualne objave Kakšna so Vaša pričakovanja: bodo zdravniki oživili Vašega prijatelja ali sorodnika?
Sporočilo
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Kakšna so Vaša pričakovanja: bodo zdravniki oživili Vašega prijatelja ali sorodnika? PDF Natisni E-pošta
Aktualno
Torek, 06 September 2011 14:19

Kakšna so Vaša pričakovanja v zvezi z oživljanjem?

Menite, da bo Vaš prijatelj ali sorodnik še kdaj enak kot je bil pred srčnim zastojem?

Na naslednji povezavi najdete anketo, ki Vas sprašuje o Vašem odnosu do oživljanja: Povezava do ankete.

Sodobni postopki oživljanja so prisotni več kot 50 let. Peter Safar, anesteziolog češkega rodu, rojen na Dunaju je prvi uvedel sodobne načine sprostitve dihalne poti in umetnega dihanja usta na usta.

Zunanjo masažo srca je razvil, ne zdravnik, temveč inženir elektrotehnike William B. Kouwenhoven. Prvo uspešno defibrilacijo pri zaprtem prsnem košu je opisal Paul Zoll leta 1956, ameriški kardiolog. Od takrat smo si nabrali veliko izkušenj, skozi številne raziskave smo se marsikaj naučili in preživetje bolnikov se je močno izboljšalo. Zato je ob tem pomembno vprašanje kako si laična javnost predstavlja oživljanje in uspešnost oživljanja. Kakšna so v resnici pričakovanja naših bolnikov.

Upam, da nam boste pomagali odgovoriti na to vprašanje.

Dušan Vlahović


Avtor je mag. Dušan Vlahovič, anesteziolog, ki se v UKC Ljubljana vsak dan srečuje z hudo bolnimi in poškodovanimi osebami. Vaši odgovori bodo v pomoč pri razumevanju, kaj ljudje pravzaprav pričakujejo od zdravnika v položaju, ko se sreča s življensko ogroženim bolnikom.